FAQ

Veelgestelde vragen

Voor als u 't nog even na wil lezen

  • Kunnen jullie mijn kerstboom ook komen brengen en/of ophalen?

    Nee, helaas. Het is ook veel leuker om zelf naar de Loverense Hof te komen. Dikke tip: kom op de (bak)fiets, of carpool met buren voor extra duurzaamheidswinst! 

  • Wordt mijn boom ingepakt wanneer ik hem kom ophalen?

    Nee. De bomen hebben de afgelopen tijd lekker in de wei gestaan, en zijn dus niet verpakt. U kunt de boom zelf inwikkelen in bijvoorbeeld een oud laken voor het vervoer, zodat uw boom in perfecte conditie op zijn kerst-locatie komt!


  • Hoe zit dat met het statiegeld?

    Als u de boom bij ons ophaalt, krijgt u een korte handleiding mee met adviezen hoe u de boom thuis moet verzorgen. Het is tenslotte een levende boom.

    De 10 euro statiegeld krijgt u in principe terug als de boom in goede orde, en op één van de terugbrengdagen, bij ons wordt teruggebracht.

     

    U krijgt uw statiegeld niet terug, als:

    • U de boom niet terugbrengt
    • De boom in slechte conditie terugkomt, bijv kale takken, gebroken takken (dit ter beoordeling door team van de Loverense Hof)
    • De top eruit is geknipt (zeker bij de Nordmanns, die groeien niet mooi meer aan en kunnen dan niet meer worden verleasd)
    • Er spuitsneeuw of iets dergelijks op de boom is gespoten
    • Als de boom wordt ingeleverd NA de terugbrengdagen
  • Kan ik bij jullie pinnen?

    Pinnen is helaas niet mogelijk, wel kunt u via een Tikkie ter plaatse digitaal afrekenen.

  • Waarom zijn de terugbrengdagen al zo kort na kerst?

    Als de feestdagen voorbij zijn, gaan onze kerstbomen het liefst zo snel mogelijk terug

    naar buiten. Ze kunnen namelijk niet goed tegen langdurige warmte (in jouw woonkamer) tijdens het winterseizoen. Voor de gezondheid van de kerstboom is het dus belangrijk dat 'ie niet langer dan drie weken binnen staat. Daarom zijn onze ophaaldagen wat eerder dan je misschien gewend bent.

  • Wat gebeurt er met mijn boom als 'ie teruggebracht is?

    Vrijwel alle bomen worden verpot in een grotere pot, zeker degene die dit jaar van onze kwekerij zijn gekomen. Dan hebben ze verse grond en ruimte om nieuwe wortels te maken.

    De bomen worden met pot en al in de grond gezet. Hun voedingsstoffen komen uit het verrijkte potgrondmengsel waar nodig aangevuld met organische mest. Om het ideale kerstboommodel vast te houden worden uitlopers in het voorjaar gesnoeid. En uiteraard is geregeld water geven essentieel.


    Bomen die niet meer geschikt zijn als kerstboom, bijvoorbeeld omdat er een tak is beschadigd of dat de vorm niet mooi genoeg meer is, gaan met pensioen in ons bos.

  • Wat is het verschil tussen een potgekweekte kerstboom en een kerstboom met kluit?

    Een kerstboom met kluit heeft in de volle grond gestaan, en wordt dan uitgespit en in een pot gezet (dat heet: potgedrukt). Daarbij worden vaak grote wortels doorgesneden waardoor de boom veel te lijden heeft. Een potgekweekte kerstboom heeft altijd in de pot gestaan, waardoor de wortelkluit grotendeels IN de pot is gegroeid. Er hoeven dus minder grote wortels te worden beschadigd bij het verplaatsen van de boom. 'Kerstboom in pot' betekent meestal hetzelfde als 'kerstboom met kluit', dus niet potgekweekt!

  • Waarom heeft de Loverense Hof geen hele grote bomen (>2,5m)?

    Hoe groter de boom, hoe lastiger deze kan worden overgehouden in een pot. Die pot moet dan zo groot zijn dat het niet meer hanteerbaar is. En bovendien: less is more! 


  • Hoe groot is de kans dat mijn boom volgend jaar weer als kerstboom mee kan?

    Hoewel we ons uiterste best doen de bomen optimaal te verzorgen kunnen we niet garanderen dat elke boom meerdere keren als kerstboom kan fungeren. De overlevingskans ligt aan onder andere de grootte van de boom (hoe groter, hoe lastiger), aan de verzorging bij u thuis (bijv niet naast de kachel, regelmatig water geven) en aan de soort. 

  • Wat gebeurt er met bomen die niet meer als kerstboom mee kunnen?

    Als de boom niet mooi genoeg meer is om als kerstboom te dienen gaat 'ie met pensioen en wordt hij -zonder pot uiteraard- geplant in ons voedselbos aan de overkant.

  • Hoe zit het met duurzaamheid als ik ver moet rijden om bij de Loverense Hof te komen?

    Een solitaire boom kan 25 kg CO2 per jaar vastleggen. Vanwege hun potten en de jaarlijkse ontworteling gaan we ervanuit dat kerstbomen van de Loverense Hof 60% langzamer groeien dan een “vrije” boom. Dat betekent dat ze 0,4 * 25 = 10 kg CO2 per jaar kunnen vastleggen. 

    Een gemiddelde personenauto stoot 0,2 kilo CO2 uit per kilometer. Dat betekent dat de CO2-teller weer op nul staat bij een gereden afstand van 10 / 0,2 = 50 kilometer. Let op: daarvoor moet je 2 retourtjes naar de Loverense Hof maken (ophalen én terugbrengen). Bij een afstand met een benzineauto van maximaal 12,5 kilometer van de Loverense Hof ben je dus klimaatneutraal bezig. 


    Onze tip: kom lekker met de (bak)fiets en geef die opgeslagen CO2 terug aan de aarde! 


    (bronnen: VBNE en MilieuCentraal



Share by: